Titel: Vita till sig villebråd.

Meddelare: Skogsvaktare, jägare Torsten Norman  År: 1934

Socken/stad: Liden  By/kvarter: Skälsjöberg

I Holms socken fanns det en gubbe som hette Sahlin och han sades det, kunde få jaktbyte genom sådana där konster, bytet måste till honom. Han var en väldig jägare förstås och styv älgskytt. Ja så var det ett jaktsällskap som var på älgjakt. På den tiden fanns det mycket brännvin. Så Sahlin blev full och måste bäras. Men i alla fall ville de mycket gärna ha med honom, fast han var så full att de måste leda hunden hans med. Som dom gick, fick han se ett älgspår i måssen och Sahlin sa: "Släpp mig nu så att jag ensam först får gå över spåret!" Och det fick han. Så släppte de hunden, och det stod inte länge på förrän hunden hade skall och skallet drog iväg bort emot skogen och karlarna med, men Sahlin var så full att han måste lägga sig på en flat sten. Skallet gick hela dagen, men fram mot kvällen måste älgen komma till Sahlin. Men när han lyfte geväret för att skjuta - det var en stor älgko - så föll älgen på knä framför honom liksom för att be för livet. Men full som han var, så sköt han älgen. Men dag efter denna så slutade Sahlin med sina jakter och sköt aldrig någon älg mer, ty de där älgögonen han sett gick honom till sinnes. - Dom påstår, att den där Sahlin kunde så mycket, att om han fick gå först över ett älgspår, så måste älgen till honom, så det bara var att skjuta den.

Nordiska museet. Frågelista. Jaktens och fiskets folklore. Avskrift av Ulma 8317, 8318, 8319.